Het Openbaar Ministerie doneert goederen aan Fris Supermarkt

Het Openbaar Ministerie doneert goederen aan Fris Supermarkt

Het gaat om luxe verzorgingsproducten die het OM in beslag heeft genomen. Producten die normaal gesproken niet op de schappen staan bij Fris. De supermarkt in Osdorp, waar mensen gratis hun boodschappen kunnen doen. Een bijzondere samenwerking tussen twee van onze alliantiepartners.

Samen komen we verder

Als twee alliantiepartners van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West de handen ineenslaan, ontstaan er mooie ideeën. Openbaar Ministerie, politie en de gemeente hebben vol hun focus op criminaliteit en ondermijning in Nieuw-West. Het verbeteren van de perspectieven van de jeugd maakt ook onderdeel uit van hun aanpak. Dit is waar de verschillende domeinen van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West in elkaar grijpen: veiligheid, kansen voor de jeugd, maar ook bestaanszekerheid. Dit initiatief van het OM landt op een goede plek, waar Stichting Studiezalen al werkt aan het duurzaam verbeteren van de leefomstandigheden van krachtige gezinnen in een kwetsbare wijk.

Een frisse start voor iedereen

FRIS Supermarkt aan de Osdorper Ban is een initiatief van Studiezalen, een stichting die kinderen de kans, ruimte en begeleiding geeft om zich te ontwikkelen. De sociale supermarkt is onderdeel van de totaalaanpak van Studiezalen. Drijvende kracht hierachter is Abdelhamid Idrissi. De stichting streeft ernaar om het leven van gezinnen positief te veranderen op de lange termijn. Mensen uit het netwerk van Studiezalen worden gekoppeld aan een lifecoach en kunnen in de supermarkt gratis de producten halen die ze nodig hebben. Het idee is dat iedereen fris naar werk, school en stage kan. Een frisse start.

De supermarkt is vorig jaar gestart en er maken nu 23 gezinnen gebruikt van. De basisproducten – van kikkererwten tot wc-papier – worden gedoneerd door een aantal bedrijven.

Gewoon weggeven

Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Jeroen Steenbrink kwam de producten zelf in het schap van de supermarkt zetten. Jeroen is naast officier ook voorzitter van het opgaveteam Veiligheid van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. De pers was erbij om dit bijzondere moment te verslaan.

Het Openbaar Ministerie is op verschillende plekken in Nederland een pilot gestart met het aan de maatschappij teruggeven van gestolen spullen. Nu dus ook in Nieuw-West en Zuidoost. Toen deze pilot er nog niet was, werden de inbeslaggenomen goederen eerst opgeslagen en daarna vernietigd. Of verkocht als ze van grote waarde zijn, denk aan dure auto’s. Het geld gaat dan terug naar de overheid. Het OM doneert nu goederen die een waarde hebben tussen de 100 en 150 euro, kleding, gereedschap en dus ook verzorgingsproducten. Het gaat nu uiteraard om goederen waarvan niet meer te achterhalen is waar of van wie ze gestolen zijn.

Weggeven aan mensen die er wat aan hebben, is dan eigenlijk een logisch idee. En veel duurzamer dan vernietigen. In Nieuw-West is Supermarkt Fris de ideale plek om de goederen te doneren.

Zie hier het item dat AT5 erover maakte.