Terugblik: Open Dag in De Punt

Terugblik: Open Dag in De Punt

De Aker centraal

Zaterdag 6 juli was het zover: tijdens de Open Dag in Buurthuis de Aker kwamen bewoners en professionals uit De Punt samen om tot actie te komen voor hun buurt. Daarmee droeg de dag direct bij aan een van de belangrijkste doelen van het Nationaal Programma: samen bouwen aan een betere toekomst van Amsterdam Nieuw-West.

Informatiemarkt

Vanaf 11h00 was iedereen welkom om tijdens de informatiemarkt ideeën en ervaringen uit te wisselen. Het thema van de markt was ‘Nationaal Programma Samen Nieuw-West in actie’. In het uitvoeringsprogramma hebben we samen in grote lijnen opgeschreven waar we naartoe willen. Deze middag stond in het teken van de uitvoering: met elkaar bespreken we waar we staan en hoe nu verder.

Dit leverde energieke en inspirerende gesprekken op waar ruimte was voor alles dat verbeterd zou mogen. Bij de verschillende kraampjes, die elk een eigen domein en daarmee hun eigen thema’s hadden, wisselden bewoners en professionals kennis en werden hete hangijzers besproken. Daarmee vormde de markt een informele, ontspannen manier om over grootse onderwerpen te praten.

Samen vooruit!

De voorbereiding voor dit event en de bewonersbijeenkomst ‘s middags werden door de bewonerscollectieven en professionals uit De Punt getroffen. De bijeenkomst, die als verkenning voor een wijkalliantie diende, maakte een ding heel duidelijk: alle aanwezigen hadden maar een doel: De Punt schoon, heel en veilig te maken. Inclusief alle discussies en inspanningen die hiervoor nodig zijn. 

Het bood een platform voor iedereen om gehoord te worden, om samen na te denken en te werken aan een betere toekomst voor Nieuw-West.

Netwerken

Netwerken en het leggen van nieuwe contacten was ook een belangrijk thema. Ondernemers en bewoners die elkaar nog nooit eerder hadden ontmoet, wisselden nummers en social media gegevens uit, planden koffiedates of bespraken gezamenlijke initiatieven. Een krachtig voorbeeld van hoe een gemeenschap samen kan komen om nóg sterker te staan.

Heppie XL!

Maar het ging er niet alleen maar serieus aan toe. Dankzij het heerlijke eten, gekookt door moeders uit de wijk, een suikerspinkraam, spelletjes en schmink voor de kids en een Surinaamse Kawina band, kende de dag een vrolijke ondertoon. 

Terwijl er op de informatiemarkt en aan de statafels bij de koffiemarkt serieuze(re) gesprekken werden gevoerd, schoten kinderen hier kriskras langs voor een extra dosis blijheid. 

Een springplank voor actie

En na zoveel waardevolle gesprekken, een belangrijke bewonersbijeenkomst en een middag vol plezier voor de volgende generatie is er maar één conclusie te trekken: De Punt is een plek vol potentieel dat, met hulp van diegenen die de wijk maken, benut moet worden. Een springplank voor actie, dus.

Bewoners voorop

Daarmee was de Open Dag niet zomaar een Open Dag maar een viering van de bewoners die De Punt kenmerken. Een reminder aan de kracht van samenwerken en de diversiteit die deze wijk zo rijk is. 

En terwijl iedereen naar huis ging, was één ding duidelijk: dit is nog maar het begin. Met zoveel passie en positieve energie, kan De Punt, en daarmee Nieuw-West, alleen maar vooruit.

De volgende keer bij jou in de buurt?

Dit evenement werd samen met de bewonerscollectieven van De Punt georganiseerd Osdorp de Punt en Eigenwijks. 

We streven naar zo veel mogelijk kansen waarbij buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten om te praten over de vooruitgang die nodig is. Dit keer kwamen we samen in De Punt, maar een volgende keer komen we graag bij jou in de buurt langs. 

Heb je een idee voor zo’n bijeenkomst of een ander goed initiatief voor jouw buurt? Laat je dan horen via: samennieuwwest@amsterdam.nl zodat relevante partijen en professionals met je mee kunnen denken.