Het kan nog net: Van Eesteren museum toont talent uit Nieuw-West

Het kan nog net: Van Eesteren museum toont talent uit Nieuw-West

Het Van Eesteren museum deed een oproep aan kunstenaars in Nieuw-West om hun werk in te sturen. Het resultaat is overweldigend. Nieuwelingen: zo heet de tentoonstelling die helemaal gewijd aan makers uit Nieuw-West. Haast je dus naar het Van Eesteren Museum: de tentoonstelling loopt nog tot en met 14 juli.

Power

Dit stadsdeel barst van het talent. Dat zien we onder andere terug in het organisatietalent in de wijk en de ondernemerszin in de buurt. Maar dus ook in het maaktalent. Het museum kreeg na hun oproep werk binnen van 80 kunstenaars, terwijl ze maar plek hebben voor 30. Volgens directeur Jorn Konijn was het allemaal hoogwaardig werk en moesten ze streng selecteren.

Jorn: ‘Het laat zien hoeveel kwaliteit en creatief talent hier in Nieuw-West aan het werk is. Echt, van twintigers tot tachtigers. Ontwerpers, kunstenaars, architecten, social designers. Over het algemeen weten de makers binnen Nieuw-West elkaar wel te vinden. Wij willen die power graag ook aan de rest laten zien. Daar draaide het Blauwe Zone Festival ook om.’

Open atelierroute

Afgelopen weekend 6-7 juli was er openhuis bij verschillende broedplaatsen en bij makers en kunstenaars thuis. Dit Blauwe Zone Festival was er om bezoekers mee te nemen in de diverse kunst- en cultuurwereld van Nieuw-West. Ze werden getrakteerd op performances, lezingen, lekker eten en dus heel veel kunst.

Jorn: ‘Er zijn hier enorm veel creatieve plekken en die zijn niet allemaal bekend bij het grotere publiek. Dit festival werkte verbindend, voor het creatieve potentieel in Nieuw-West en daarbuiten.’

Van alle markten

Op de expositie zijn kunstwerken uit verschillende disciplines te zien. Deelnemende kunstenaars zijn: Alexandra Hunts, Allard Medema, Amy Jadine, Aurélien Lepetit, Dané Vonk, Day Collective, Emma Huffman, Esra Cöpür, Frederike Top, Gracia Khouw, IJda Smits, Javiera González, Jette Kelholt, Jonathan Steiger, Karin van de Wiel, Kiri / Thomas, Kosuke Noma, Marcinho Pontes, Marilva Berrenstein, Marilyn Sonneveld, Marnix Postma, Muhcine Ennou, Natasja Alers, Olga Ganzha, Peim van de Sloot, Pernille Lonstrup, Richard Hu, Rosa Smits, Ruben Tevreden, Victor Engbers, Yukiko Nezu en Jolijn Valk.

Nieuwe kans

Red je het niet om deze dagen naar het Van Eesteren Museum te gaan? De tentoonstelling is zo succesvol dat er een vervolg komt. Volgend jaar kunnen de makers uit Nieuw-West weer laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat geldt ook voor het Blauwe Zone Festival, die mag ook op herhaling.

Heb je zelf wat te vertellen?

Laat van je horen! Het Van Eesteren Museum verzamelt verhalen van mensen die in Nieuw-West wonen.

Het museum aan de Sloterplas vertelt de stedenbouwkundige geschiedenis van Nieuw-West als Amsterdamse tuinstad. Maar ze hebben ook aandacht voor de mensen die er nu wonen. Of gewoond hebben. Want die mensen maken de stad. Hun verhalen zijn het gedeelde én levende erfgoed van Nieuw-West. Ze zijn hier te vinden: www.vaneesterenmuseum.nl/verhalen-uit-nieuw-west