Event: Queer & Pride in Nieuw-West

Event: Queer & Pride in Nieuw-West

Iedereen zichzelf

Om te onderstrepen hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf kan zijn én om het begin van de Pride te vieren, organiseerde Stichting Pink Nieuw-West op 26 juli voor de derde keer op rij de feestelijke opening van Queer & Pride in Nieuw-West. Nadat het startschot voor de lokale pride door stadsdeelvoorzitter Emre Ünver en burgemeester Halsema werd gegevens tijdens het hijsen van de regenboogvlag vierden de aanwezigen het begin van de Queer & Pride met een avondvullend programma vol inspirerende sprekers, een informatiemarkt, dans en performers.

Een eigen botenparade

Stichting Ondersteboven en Women & Pride voerden met een eigen botenparade over de Sloterpas. Unieke, versierde waterfietsen werden vol trots over de Sloterplas gevaren om de avond een nóg feestelijker karakter te geven.

 

Beeld: Dingena Mol

Belang steeds groter

Ondanks de traditie die jaarlijks groeit en inclusiever wordt, legde Emre Ünver, de voorzitter van het stadsdeel, nadruk op het belang hiervan. “We zien dat steeds minder jongeren het normaal vinden als mensen verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. Op landelijk niveau tornen politici aan de rechten van transmensen. Als politici op het hoogste niveau spottend spreken over de LHBTIQ+-gemeenschap, moet je niet raar opkijken als jongeren ‘homo’ als scheldwoord blijven gebruiken. Dit baart me echt zorgen. Juist in dit klimaat moeten we elkaar vasthouden. Als stadsdeel blijven we pal naast, voor en achter onze queer- en transbewoners staan. Ik blijf het herhalen: iedereen in Nieuw-West moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn zonder angst en zonder concessies.”

Beeld: Dingena Mol

Bruggen bouwen

Met de feestelijke opening van een eigen lokale Pride wil Pink Nieuw-West de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTIQ+-community in dit stadsdeel vergroten en bruggen bouwen naar andere gemarginaliseerde groepen in het stadsdeel.

Artiesten als onder andere Dolly Bellefleur, Solange Dekker, Chelsea Boy en Eva Fatale zette dit doel extra kracht bij en gaven de avond extra kleur en zorgen dat er tot zonsondergang gelachen en gedanst werd.

Canal Pride-weekend

Dit weekend kleur de hele binnenstad van Amsterdam in alle kleuren van de regenboog. Maar ook in Nieuw-West laat je je inspireren. 

1 augustus: Pride x VEG: Queer Spaces in Nieuw-West


‘Pride aan de Plas’ wordt ook gevierd in het Van Eesterenmuseum. Daarom organiseert het Van Eesteren een gesprek over queer spaces voor vrouwen in Amsterdam Nieuw-West. Wat zijn die spaces precies? En wat zijn de wensen voor de plekken die er nog zouden moeten komen? Aan de hand van een gesprek met verschillende sprekers met verschillende perspectieven worden op deze vragen gereflecteerd en wordt er nagedacht over wat er nodig is voor queer vrouwen om een eigen, veilige plek te krijgen in Nieuw-West. 

De avond wordt feestelijk afgesloten met een borrel en Italo Disco door DJ Maxime Duvall. Zin gekregen om langs te gaan? Meld je dan hier aan. 

t/m 4 augustus: Fotoexpo ‘De Regenboog’ door Monique Koeleman

Afgelopen begon Monique Koeleman een zoektocht naar fotogenieke regenbogen in Nieuw-West. Hoewel dit nog geen gemakkelijke opgave was, vond ze er verschillende in meerdere vormen. Het resultaat van die zoektocht bekijk je tijdens de foto-expositie ‘De Regenboog’ in het Boothuis in Nieuw-West.