28 juni Banenmarkt tijdens de Zeehavendagen Amsterdam

28 juni Banenmarkt tijdens de Zeehavendagen Amsterdam

Werk in de haven: kennis maken en kansen grijpen

De Zeehavendagen: het ideale moment om het werk in de haven van dichtbij te bekijken. Buiten is er allemaal actie rondom alles dat vaart in de haven. Binnen in de Passenger Terminal Amsterdam is er ook actie. Daar is alles uit de kast gehaald om het werk in de spotlights te zetten. Hoog tijd om kennis te maken met alle grote werkgevers in de haven.

Is dat ook de haven?

Wat meteen opvalt is hoe divers het werk in de haven is. Buiten zie je de marine aan het werk, de douane en het Loodswezen: zij die de grote schepen door de haven loodsen. Binnen draait het om opslag, logistiek, laden en lossen van goederen en droge bulk, vracht, scheepsreparatie en -bouw, ook van luxe jachten, infrastructuur en installatietechniek.

Al die bedrijven hebben natuurlijk ook kantoren, met communicatieve en administratieve banen. Bovendien is de Amsterdamse haven groot. Heel groot. Veel groter dan je denkt.

Even oefenen: containers stapelen en ballen grijpen

Op de stand van Rietland Terminals zagen ze vooral veel enthousiaste leerlingen. Met de grote grijpmachine konden ze spelenderwijs hun skills testen. Er kwamen ook serieus vragen van de scholieren over wat het bedrijf precies doet en waar ze zitten en of er stageplekken zijn. Die zijn er. Aan het einde van de ochtend zijn er behoorlijk wat visitekaartjes meegenomen.

Bij Heijmans – vastgoed, bouw, techniek en infra – staan er twee jonge medewerkers die beide oud-stagiair zijn. Zij laten zien hoe je met een VR-bril door een project kan wandelen. Het helpt, zegt de commercieel manager, dat zijn jonge medewerkers de taal van de scholieren spreken. Dit is volgens hem het moment om een zaadje te planten. Laten zien wie je bent en wat je doet. Daadwerkelijk nieuwe medewerkers of stagiairs werven gebeurt meestal pas een tijdje later. Deze banenmarkt bestaat vooral uit kennismaken.

Ook op de stand van TMA – zij van die waanzinnig grote cacao-opslag – was het druk. De grote Tetris-machine hielp daar zeker bij. (Weet je nog? Die blokjes die naar beneden tuimelen en die je op de beste plek moet laten landen.) In het echt gaat het om containers stapelen. Volgens de medewerkers was dit het moment om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben: operationeel werk, maar ook kantoorbanen, voor mensen die praktisch zijn opgeleid of theoretisch. En ja, ze leiden ook intern op.

Sleutelen aan je cv

Er is een grote tent waar je met hulp van experts je cv kan verbeteren. Ontbreekt er iets? Staat alles goed omschreven? Inclusief professioneel bruikbare foto.

Muaz (19, derdejaars Technicus engineering) lijkt niet veel hulp meer nodig te hebben: ‘Ik kwam hier met school, maar ben wat langer gebleven. Er zijn best wat leerlingen die komen, omdat ze moeten en die hebben weinig zin. Dat is doodnormaal. Zelf heb ik behoorlijk wat discipline. Ik ben aan deze opleiding begonnen omdat techniek in mijn hart zit. Als kind haalde ik de afstandsbediening al uit elkaar om te zien hoe het werkt. Op school had ik een docent die mij heel goed liet nadenken over de juiste opleiding. Ook moest ik naar opendagen toe. Ik heb uiteindelijk heel bewust voor deze opleiding gekozen. Het is zonde van het geld om zomaar aan iets te beginnen. Informeer je goed, dat raad ik iedereen aan. Er is altijd wel iemand in je omgeving of op school die je kan helpen. Echt. Kijk naar wat voor stageplekken en banen er zijn. En dan doorzetten, ook als het tegenzit. Ik leer net dat ze bij defensie ook een eigen technische dienst hebben, dat wist ik nog niet.’

Grijp ook je kans

Op de vrijdagochtend kwamen er 300 scholieren vanuit het voortgezet onderwijs, ROC’s en de HvA. In de middag was er meer ruimte voor mensen die op eigen houtje komen kijken. De dag ervoor waren er 1200 basisschoolleerlingen. Uiteraard nog niet voor een stageplek, maar wel om kennis te maken met de haven.

Ook nieuwsgierig naar welke banen, stageplekken en opleidingen er te vinden zijn? Kijk vooral op werkenindehaven.amsterdam